zaterdag 23 februari 2013

Interview with Tjarda in newspaper Sp!ts

Fashionmilk op bezoek bij: Tjarda Model Management


Fashionmilk op bezoek bij: Tjarda Model Management




Fashionmilk: Het poseren voor de foto’s bij dit interview ging je goed af! Heb je zelf ook modellenwerk gedaan?
Tjarda: “Klopt, ik heb vanaf mijn zestiende als model gewerkt. Maar mijn eigen meisjes werken beter hoor! Het reizen vond ik heel vet, maar ik had geen idee hoe ik me moest gedragen op een casting, of hoe ik het beste om kon gaan met alle concurrentie. Daar werd ik erg onzeker van. En ik hou niet zo van wachten, dus ik ging mijn mede-modellen maar fotograferen. Daarnaast zag ik tijdens castings al heel snel welk meisje welke campagne zou krijgen, dus besloot ik daar wat mee te gaan doen. Ik ben voor verschillende bureaus gaan scouten. Maar ik wilde meer. Je scout jonge meisjes en die hebben goede begeleiding nodig. En eerlijkheid. Sinds mijn zestiende heb ik veel geleerd over de modellenindustrie en die kennis en ervaring wil ik inzetten voor iets goeds: jonge meisjes, die héél groot kunnen worden, het beste uit zichzelf laten halen in een veilige omgeving. Dus dat werd mijn eigen bureau.”

Alle modellen van Tjarda hebben een knalroze portfolio!
F: Als model reis je de wereld over en ontmoet je celebrities en aparte mensen, toch?
T: “Je komt inderdaad veel bekende mensen tegen, maar het maakt eigenlijk niet uit of iemand de assistente van de assistente is of een VIP. Iedereen is een mens en met hetzelfde respect ga je met alle mensen om, dat wil ik mijn meiden meegeven.
Wat ik als jong meisje wel heel tof vond: Ik was altijd helemaal weg van de broeken van Miss Sixty. Die pasten mij perfect, en ik vond het een heel stoer merk. Dus het was geweldig leuk toen ik ineens voor ze mocht werken. Ik kreeg een goede band met hun designer. Helaas is hij vorig jaar overleden, dat vond ik vreselijk om te horen.
En ik kwam natuurlijk ook Leonardo DiCaprio tegen. Maar ja, welk model komt hem niét tegen, hahaha! Ik zou daar graag heel nuchter en volwassen over willen doen, maar stiekem vond ik het onwijs tof dat ik foto’s met hem heb, hahaha! Toch vind ik ontzettend grappig als een model van mij enthousiast vertelt hem tegen te zijn gekomen op een feestje.”

Chillen met Leo, jawel!
F: Je werkt vanuit je kantoor aan huis?
T: “Klopt. Ik heb ooit een kantoor gehad in de Jordaan, maar daar ben ik al gauw mee gestopt. Ik had het gevoel dat het eerder voor de show was dan voor iets anders. Vanuit huis werken staat dichter bij mezelf. Modellen kunnen met een kop thee bij me op de bank zitten, dat klopt met de vertrouwensband die ik met ze heb.”
F: Ben je altijd bereikbaar?
T: “Ja, ik slaap letterlijk met mijn telefoon naast mijn hoofd. Ik vind het heel belangrijk om er te zijn voor mijn meisjes als ze me écht nodig hebben. Ze weten dat ze alles met me kunnen bespreken en ik ben blij dat ze daar ook echt gebruik van maken. Als een meisje een belangrijke shoot of show heeft, waar ook ter wereld, dan kan ik daar ook van wakker liggen. Totdat ik weet dat alles goed is gegaan.”
F: Wat zoek je in een model?
T: “Persoonlijkheid vind ik het allerbelangrijkst. Vanzelfsprekend moeten ze ook de juiste lengte en maten hebben, maar persoonlijkheid staat bij mij bovenaan. Een meisje met een leuke persoonlijkheid heeft ook een fijne uitstraling. Als ik een meisje scout, vind ik het belangrijk hoe ze communiceert. Het contact dat ik op dat eerste moment met haar heb is voor mij de casting. Een meisje kan nog zo mooi zijn, als ze een bitch is neem ik haar niet aan, haha.”

In het kantoor van Tjarda staat een Boeddha, maar even verderop hangt ook een foto van Einstein met de quote: “Als een rommelig bureau een teken van een rommelig hoofd is, waarvan is een leeg bureau dan een teken?”
F: Vertel ons eens wat meer over je modellen?
T: “Ze zijn allemaal uniek en werken op internationaal niveau. Ylonka was een van mijn eerste meiden. Ik heb haar ontdekt tijdens de Tina-dag in Duinrell. Ylonka heeft voor Prada gelopen, veel internationale Vogues geschoten en goede campagnes binnengehaald. Maar toen ze van een tienermeisje uitgroeide tot een volwassen vrouw was het niet meer verantwoord om haar te vragen af te vallen. Daarom is ze nu plus-size model. Zo liep ze gisteren in de Elena Mirò-show, een van de belangrijkste shows die een plus-size model kan lopen.

Links: Curvy Ylonka door Toeps – Rechts: Ylonka voor MAX&Co.
Anniek heeft de campagne gedaan voor Balenciaga en stond in de Italiaanse Vogue, beiden door Steven Meisel geschoten. Ze was ook in de running voor de campagne van Louis Vuitton, maar haar schouders waren één centimeter te breed. Bizar hè? Dat zijn van die dingen, daar moet je ook maar tegen kunnen. Ikzelf kreeg wel eens commentaar over mijn kuiten. Vreselijk vond ik dat! Niet omdat ik ontevreden was over mijn kuiten, maar wel omdat daardoor last-minute een gave trip naar Tokio niet doorging!

Anniek op de cover van Style en in de campagne van Balenciaga
Isabeau doet het ook goed, ze reist de hele wereld over maar pendelt het meest tussen Londen en New York. Ze is heel toegankelijk en ze heeft een schitterende persoonlijkheid. En Nyok is ook super goed bezig. Ze staat in veel verschillende magazines en op de cover van de Italiaanse Elle. Voor Elle Nederland heeft ze vorige week een geweldige serie geschoten, én een cover! Nyok is een heel artistiek en vrijgevochten meisje dat vuurspuwt in haar vrije tijd! Ze bekijkt modellenwerk als een kunstvorm.

Stoere Isabeau voor Stella Magazine en stralende Isabeau voor Cosmopolitan Bride

Nyok in Grazia en voor Madame
Reina is net begonnen in Istanbul en schiet daar alle grote bladen, bijvoorbeeld Harper’s Bazaar.

Reina voor ALEM en voor de Turkse Harper’s Bazaar
Puck is een nieuw en veelbelovend meisje. Ze zit nu nog op school, in haar examenjaar, maar ik zie veel potentieel voor haar. Toch vind ik het belangrijk dat ze nu school als prioriteit blijft houden en rustig aan het modellenwerk-idee kan wennen. Je moet mensen de kans geven om te groeien. Het is als met gras: Dat gaat ook niet sneller groeien als je eraan loopt te trekken, hihi. Sterker nog, daar kan je ook de groei mee verpesten!”

Puck in Glamour en in het Japanse magazine Spur
Tjarda ontvangt een telefoontje van Ylonka uit Milaan. Die was net langs geweest bij haar Italiaanse bureau, dat haar met haar oude boek en setcards met oude maten op pad wilde sturen. Tjarda: “Onzin, dit slaat nergens op. Ze kunnen op z’n minst je maten aanpassen en wat nieuwe foto’s in je boek doen! Je maten moeten kloppen, dit is belachelijk. Zeg dat gewoon maar tegen ze. Jij moet je er ook goed over voelen. En als ze moeilijk doen, ga ik ze bellen!”
T: “Sorry waar hadden we het ook alweer over? Oh ja, mijn meiden. Ja, dat wordt één grote PR-praat, want kan over iedereen uren vertellen –  ik vind ze gewoon allemaal te gek!”

Anniek in Vogue Italia en op de cover van Prestage, het boek van Puck, Ylonka in de Nicole Farhi-campagne en zelfs op Tjarda’s iPhone zijn de meiden nog terug te vinden!
F: Oké, dat is duidelijk, haha! Waar vind je je meiden eigenlijk?
T: “In heel Nederland. Ik ben opgegroeid in Groningen en woon momenteel in Amsterdam, dus op deze plaatsen kom ik vaak. Isabeau en Nyok heb ik in Groningen gevonden, maar ik heb ook meiden uit Friesland, Limburg en Brabant. Ik kom ook mooie meisjes tegen op Hyves en Facebook en Puck en Astrid heb ik gescout op de ModelConvention. Echt overal dus.”

Astrid (rechts) werd ontdekt op de ModelConvention en nam zusje Esther (tweede van rechts) mee. Ze deden pas samen een shoot voor CosmoGIRL!
F: Vanaf welke leeftijd scout je meisjes?
T: “Ik kijk niet echt naar een specifieke leeftijd. Elk meisje is verschillend. Sommige meisjes zijn zestien, maar nog niet klaar voor een carrière. Er zijn wel grenzen: ik zou nooit een twaalfjarig meisje aannemen. Pas wanneer meisjes ver in de puberteit zijn, kun je zien in welke vrouw ze veranderen. Ik wil een twaalfjarige niet aan het lijntje houden, terwijl het misschien uiteindelijk niks wordt. Het zijn wel kinderen, daar moet je voorzichtig mee zijn.”
F: Hoe zie je de toekomst van Tjarda Model Management?
T: “Daar verheug ik me nu al op! Maar intussen ben ik vooral bezig met nu. Ik heb elf meiden en ik vind ze allemaal geweldig. Ik vind het erg belangrijk om aandacht te geven aan al mijn meiden en heb nog niet zo lang geleden een dochter gekregen, dus de balans is nu goed. De meisjes die ik begeleid, hebben de absolute garantie dat ik er voor ze ben. Als ik nu dertig modellen zou hebben, zou ik ze nooit allemaal de aandacht kunnen geven die ze verdienen. Ik heb het afgelopen jaar een aantal nieuwe meiden aangenomen, waaronder Puck, Nina en de zusjes Astrid en Esther. Ik wil langzaam groeien; ik heb liever elf gelukkige meiden in het buitenland dan dertig die net niet op me kunnen bouwen.”

Tjarda en Anniek op hun charmantst, op een Japanse Polaroid
F: Anniek zei ooit in een interview: “Tjarda is mijn modellenmoeder, ik voel me helemaal op mijn gemak bij haar. Je kan haar alles vertellen en vragen, wanneer dan ook. Zij is degene die je begrijpt wanneer je niet kan komen omdat je cavia ziek is. De communicatie met klanten regelt zij dan wel weer.” Herken je je daarin?
T: “Haha, daar herken ik vooral Anniek in! Maar het is wel precies waar ik denk dat mijn meerwaarde ligt. Open communicatie vind ik erg belangrijk en ik vind het fijn dat mijn modellen dat ook zo ervaren. – En natuurlijk blijft ze niet écht thuis als haar cavia ziek is, haha! Mijn meisjes hebben geen talent voor divagedrag of voor drama. Ze zijn echt, met de juiste intenties en het geloof dat, als we allemaal ons best doen om zo goed mogelijk te worden, het goede vanzelf op ons pad komt. Dus die toekomst is een kwestie van tijd!” •


Anniek @ POP


Pop S/S 2013
Photographer: Jeff Henrikson
Styling: Sara Moonves
Hair: Tamara McNaughton
Make-up: Emi Kaneko

vrijdag 22 februari 2013

Puck by koffietijd


 Tjarda en Puck
Puck met Mariana Verkerk

The Beauitful Ylonka - For Elena Miro Catwalk Fall Winter 2013-14




 

 

 

 

On Vogue Italia